ENVIA LA TEVA PREGUNTA
Pregunta
08 FEB
El meu problema és que a l'acumular fatiga muscular arbitrant, a l'hora de disputar un partit com a jugador, les possibilitats d'una pujada de bessons és molt alta.
Quin consell/dieta m'aconsellaries?
Resposta
Les “rampes” als bessons poden tenir múltiples causes. Centrant-me en la part nutricional et dono els següents consells:
1.- Hidratació: És important que et mantinguis ben hidratat tant quan arbitres com quant jugues el partit com a jugador. Consumeix uns 500 – 600 ml de beguda isotònica abans del partit a petits glops (150-200 ml cada 20 minuts) i a la mitja part uns 200 -200 ml aproximadament.
Desprès del partit hauries de consumir 1.5 vegades el pes que perdis jugant/arbitrant (exemple: perds 1 kg desprès del partit respecte al pes prepartit ---ingesta de 1500 ml de beguda, que pot ser aigua o beguda isotònica).
2.- Porta una dieta equilibrada i augmenta el consum d’hidrats de carboni tant la nit abans del partit (arbitris o juguis) com el dia del partit per tal d’omplir al màxim les reserves de glucogen.
DANI GARCIA CARVAJAL
Dietista-Nutricionista
Col·legiat CAT 001010
Pregunta
25 GEN
Els àrbitres habitualment xiulem 2 o 3 partits al dia. A vegades, ni tant sols parem per dinar. Quina és l'alimentació a seguir en aquests casos?

Resposta
En el cas de tenir que xiular 2-3 partits seguits l’ideal seria afrontar-ho de la següent forma:

1- Realitzar un àpat ric en hidrats de carboni i moderat en proteïna si es possible abans de xiular el 1r partit (ja sigui l’esmorzar o el dinar), com si fossis un jugador. Per exemple: espaguetis amb salsa casolana de tomàquet i pit de pollastre a la planxa, arròs a la cubana (arròs + salsa de tomàquet natural + ous a la planxa), entrepà de pernil dolç i formatge, ... + una peça de fruita (la que prefereixis)

2- Tant als descansos dels partits com al finalitzar aquests, l’ideal seria consumir mitja peça de fruita i beguda isotònica (300-500 ml)

3- Al finalitzar l’últim partit hauries de consumir un àpat ric en hidrats de carboni + proteïna per tal de recuperar-te correctament del esforç dels partits.
Espero que aquesta resposta et sigui d’utilitat.
DANI GARCIA CARVAJAL
Dietista-Nutricionista
Col·legiat CAT 001010

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17